Almanya Çalışma İzni Başvurusu

Almanya Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Almanya çalışma izni başvurusu nasıl yapılır? sorusu en sık araştırılan ve merak edilen konular arasında yer almaktadır. Almanya’da çalışarak orada yaşamayı istiyorsanız bazı kriterlere uygun olmanız gerekmektedir. Peki, Almanya çalışma izni nasıl alınır? Bunun için ilk olarak Almanya Büyükelçiliği veya yetkili Almanya Konsolosluğu‘ndan başvurunuzu yapmalısınız. Ayrıca vize başvurusunda bulunmanız için Almanya’da bulunan iş yerinden teklif almış olmanız veya kendi imkanlarınız doğrultusunda bir iş yeri ile anlaşmış olmanız şarttır. Aksi taktirde Almanya çalışma vizesine sahip olamazsınız. AB’ye Taşının – Çalışma İzni Danışmanlığı alarak bu konuda ilerleme sağlayabilirsiniz.

Almanya Çalışma İzni Başvurusu
Almanya Çalışma İzni Başvurusu

Almanya çalışma vizesini Almanya’ya gitmeden önce almanız gerekmektedir. Almanya Federal Cumhuriyeti, vize için başvuru yapacak yabancı uyruklu vatandaşları kapsayan sınırlandırmalar getirmiştir. Eğer Avrupa Birliği’ne üye olan bir ülke vatandaşı değilseniz yabancı uyruklu ve üçüncü vatandaş olarak sayılacaksınız. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya’da çalışmak için kendi imkanları ile bir iş bulmalı, çalışmak için istenen şartlara uygun olmalı ve Almanya yetkililerin belirlediği kriterlere uygun olması şarttır.

Almanya Çalışma İzni – Almanya Vizesi

Almanya’ya çalışmak için nasıl gidilir? Almanya’da çalışmak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların bazı evrakları düzenlemesi gerekmektedir. Peki, Almanya çalışma vizesi için gerekli evraklar nelerdir?  

  • Başvuru formu
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Pasaport
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Boşanmalar
  • Daha önce yapılmış evlilikler
  • Anne ve baba hakkındaki bilgiler
  • Doğan çocuklarınıza ait kimlik bilgileri
  • Başvuru sahibine ait ikametgah
  • Sağlık sigortası
  • Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, karneler, diplomalar, iş sözleşmesi vb.

Almanya çalışma vizesi, Ulusal Vize (D tipi) olarak da adlandırılmaktadır. Birbirinden farklı amaçla yabancı ülkelere seyahat ederken vize başvurusunda bulunmanız şarttır. Ancak Almanya Çalışma İzni Başvurusu için D tipi vizeye başvuru yapmanız ayrıca gereklidir. Yukarıda belirttiğimiz evraklar başvuru yapacak kişilerin düzenlemesi ve Almanya Büyükelçiliği’ne sunması gereken evraklardır.

Almanya‘da önce oturma, sonra vatandaşlık hakkı elde etmek için tek şart var: 250 bin Euro yatırımla bir iş kurmak ve bu iş yerinde Alman vatandaşlarına çalışma imkanı sağlamak. Almanya Türk Sağlık Personeli Alımı
Almanya çalışma vizesi
Almanya Çalışma Vizesi

Almanya Çalışma İzni Vizesi İçin Dil Şartı Var Mı?

Almanya’da çalışmak istiyorsanız A1 dil düzeyinde Almanca konuşmanız gerekmektedir. Bu düzeyde olduğunuzu kanıtlamak için dil kursuna katılarak baları elde etmeniz şarttır. A1 sınavında başarı olursanız kurum size A1 dil yeterlilik sertifikasını verir. Peki, Almanya çalışma izni vizesi için gerekli olan A1 sertifikası nedir? Almanya çalışma vizesini alırken temel düzeyde Almanca bildiğinizi kanıtlamanız gerekmektedir. A1 sertifikası, kişinin Almanca bildiğini belirten bir sertifikadır. Almanya’da çalışmak ve yaşamak isteyen kişilerin A1 sertifika sahibi olması zorunludur.

Almanya A1 sertifikasına sahip kişiler Almanya’da kaldığı süre boyunca daha akışkan konuşmaya başlayacaktır. Almanya çalışma vizesi için başvuru yaparken de A1 sertifikanın olması vizenin olumlu sonuçlanmasında büyük etkendir. Fakat bazı iş yerleri B1 ya da C1 dil düzeyinde Almanca bilmenizi talep edebilir. Dolayısı ile bu durum iş yetine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Fakat çoğunlukla Almanya’da çalışmak isteyen kişilerin A1 düzeyinde Almanca’yı bilmesi gerekmektedir.

Almanya Çalışma İzni için Gerekli A1 Sınavı Sertifikası Nasıl Alınır?

Almanya’da çalışmak için izin gerekli olan A1 sertifikasını almak oldukça kolaydır. Bunun için bir kursa kayıt olmanız ve başarı elde ederek A1 düzeyinde Almanca’yı konuşuyor ve yazıyor olmanız gerekmektedir. Bu düzeyde olduğunuzu vize başvurusu yaparken belgelemeniz gerekiyor. Eğer A1 sınavında başarılı olursanız bu sertifikayı almaya hak kazanırsınız. Ayrıca A1 dil yeterlilik sertifikasını almak için Goethe-Instıtut ve ÖSD kurumlarından birine başvuru yapmanız gerekmektedir.

Almanya Çalışma İzni için Gerekli A1 Sınavı Sertifikası
Almanya Çalışma İzni için Gerekli A1 Sınavı Sertifikası
Almanya Çalışma İzni ve Mavi Kart

Avrupa Birliği’ne üye olmayan diğer ülke vatandaşları Almanya’da iş bulduğu zaman vize için başvuruda bulunabilir. 1 Ağustos 2012 senesinden itibaren Almanya’da çalışmak isteyen kişiler Mavi Kart için başvuru yapabilir. Fakat Mavi kart almak için yılda asgari olarak 44.000 bin 800 Euro kazanılması şarttır. Aynı zamanda Doktor, Bilişim veya Fen Bilimleri mezunu kişilerin 34 bin 944 Euro kazanması şarttır. Ancak bu koşullara uygun kişiler Mavi Kart sahibi olabilir. Bunun yanı sıra vize alacak kişilerin varsa eşlerin durumu merak edilen bir konudur.

Almanya’da AB vatandaşı serbest dolanma hakkına sahiptir i. Dolayısı ile eşinin vize almasına gerek yoktur. Bu durum ABD vatandaşı olmaması durumunda da geçerlidir. Ortam yaşam da Almanya vizesi için başvuru yaparken AB üyesi olmayan kişinin eşin için vizeye ihtiyaç duyulmaz. Kısacası Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülke vatandaşının bile eşlerin vize almasına gerek yoktur.

İhtiyaç Duyulan Meslekler

Almanya, iş piyasasında iyi eğitim almış kişilere çeşitli fırsatlar sunuyor. Almanya’da ihtiyaç duyulan meslekler yabancı vatandaşlara önerilmektedir. Alman ekonomisi dünya çapında en hızlı şekilde büyümektedir. Meslek gruplarında eleman ihtiyacını kapatmak için kalifiye işçi arıyor. Sadece 2012 ile 2017 yılları arasında Almanya da çalışan nüfus 2,88 milyon’dan 32, 16 milyon’a ulaştı. Bu durum Almanya için istihdam rekoru olarak nitelendirildi. Almanya’da ihtiyaç duyulan diğer meslek grupları arasında aşağıda belirttiğimiz meslekler bulunuyor.

  • Yazılım geliştiricisi ve programcı
  • Elektronik mühendisi,
  • Elektrik teknisyeni,
  • Elektrikçi
  • Hasta bakıcı
  • IT danışmanı,
  • IT analisti
  • İktisatçı,
  • İşletmeci
  • Müşteri temsilcisi,
  • Müşteri danışmanı,
  • Hesap yöneticisi
  • Üretimde ara eleman
  • Satış uzmanı ve satış asistanı
  • Satış müdürü ve ürün sorumlusu
  • Mimar,
  • İnşaat mühendisi

Yukarıda belirttiğimiz isinler Almanya’da en çok istihdam ettiği mesleklerdir. Özellikle yabancı ülke vatandaşları bu meslek gruplarından herhangi birine dahil ise Almanya çalışma vizesine başvuruda bulunabilir.

Almanya’ya Gelince Ne Yapmak Gerekiyor?

Almanya’ya girişte bazı kurallara uyulması gerekmektedir. Özellikle kişinin A1 düzeyinde Almanca bilmesi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra Almanya’ya gelen ve burada 3 aydan fazla kalmak isteyen kişilerin ilk önce Alman makamlarına giderek ikametgah belgesi alması gerekmektedir. Almanya da bu belge “Anmeldung” olarak adlandırılmaktadır. Almanya’da çalışmak için aranan şartlar nelerdir? sorusu merak edilen bir konudur.

Hangi meslek grubu olursa olsun Almanya’da çalışmak isteyen bir Türk vatandaşının işini daha önce Türkiye’de bulması gerekmektedir. Ayrıca Mühendislik veya Bilişim Teknolojileri gibi kalifiye personeller için de bu şart geçerlidir. Bu meslek gruplarına dahil kişilerin Almanca bilmesine gerek yoktur. Ancak Türkiye bir AB ülkesi olmadığı için işini Türkiye’den ayarlayıp, Almanya’da bulunan şirkete geçiş yapması mümkündür.

Süresiz Oturma İzni
Süresiz Oturma İzni

Almanya Süresiz Oturma İzni Nasıl Alınır?

Almanya’da süresiz oturma izni almak için 33 ay Mavi Kart sahibi olmanız gerekmektedir. Bu süreci tamamladıktan sonra Almanya’da kalmak için ilgili kurumlara başvuru yapabilirsiniz. Aynı zamanda 33 aylık emeklilik sigorta primi ödeme ve A1 düzeyinde Almanca konuşma şartı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra B1 düzeyinde Akmanca konuşan kişiler 21 ay sonra Almanya’da süresiz oturma izni alma hakkına sahip olur.

Süresiz oturma izni, yerleşim izni olarak da adlandırılmaktadır. Oturma izninizi sürekli uzatmanıza gerek kalmadan Almanya da süresiz bir şekilde yaşama hakkına sahip olabilirsiniz. Fakat süresiz oturma izni almak için bazı şartlar bulunuyor. Bunlar;

  • En az 5 sene oturma iznine sahip olmak,
  • Kendinizin geçimini bağımsız olarak sağlıyor olmanız,
  • En az 60 ay emeklilik sigorta primi ödemiş olmak,
  • Kendiniz ve ailenizin barınması için yeterli alanın olması,
  • Çalışma izninin olması,
  • Adli sicil kaydının temiz olması,
  • Oryantasyon kursunu başarılı bir şekilde tamamlamış olmak,

Yukarıda belirttiğimiz şartlar Almanya’da süresiz oturma izni almak için önemli koşullardır. Almanya’da önce oturma izni, vatandaşlık hakkı almak için tek şart 250 bin Euro yatırım ile bir iş kurmak ve iş yerinde Alman vatandaşları istihdam etmek zorunludur. Günümüzde merak edilen sorulardan biri olan Almanya oturma izni kaç euro? konusu için de yanıt vermiş oluyoruz.

Almanya Hasta Bakıcı İş İlanları İş Başvurusu ve Başvuru Formu

Almanya İşçi Alımı İş Başvurusu

Almanya İş İlanları İş Başvurusu Personel, Eleman Alımı

Almanya Tıp Uzmanlık Eğitimi Nedir?


Konu hakkındaki Soru, Öneri ve Görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Güncel Personel, Memur ve İşçi alımı haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza ulaşmak için TIKLAYIN!

ALAKALI YAZILAR


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir