İsveç İş Başvurusu

İsveç’de Çalışmak 

İsveç iş başvurusu, rahat maaşları ve yüksek yaşam kalitesi olan birçok Avrupa ülkesi gibi, İsveç iş piyasası da oldukça rekabetçidir. Birçok iş için İngilizce bilmek yeterli olsada burada İsveççe akıcılık gerektirir. Bu gerekliliğe sahip olmayan işler tipik olarak Stockholm merkezli büyük uluslararası şirketlerdir. Ancak, “Yalnızca İngilizce” olarak reklamı yapılan pozisyonlar bile, en azından yeterli derecede İsveççe bilgisine sahip olanları tercih edebilir. Bu detay size öncelik sağlayacaktır.

İsveç’te Nasıl İş Bulunur?

Konutları gibi, İsveç’te bir yabancı olarak nasıl iş bulacağınızı öğrenmek için adımları tek tek anlatacağız. Standartlar yüksek ve rekabet sert, ancak çalışma kültürü son derece işbirlikçi, misafirperver ve maaşlar yüksek. İsveç’te nasıl iş bulacağını bilmek isteyen gurbetçilerin online iş platformlarında ön hazırlık olarak iş araması iyi olur. İsveç, iş pozisyonlarına ve resmi unvanlara vurgu yaparak işgücüne uzanan sağlam cinsiyet ve sınıf eşitliği ile ünlüdür.

Ayrıca İsveç, esnek çalışma günleri ve saatleri ile sağlıklı bir iş-yaşam dengesine büyük önem vermektedir. Normal çalışma saatleri 8:30-17:00 arasındadır ve çoğu İsveçlinin tam 17:00’de ofisten ayrıldığını görebilirsiniz. İsveç kültüründe fazla mesai yapmak yaygın değildir ve olumlu da görülmemektedir.

İsveçte Ortalama Maaşlar

İsveç’te ortalama maaş oldukça yüksektir: ayda 26.000 SEK (2.600 USD). Ancak, bunun İsveç’in yüksek yaşam maliyetini hesaba kattığını unutmayın. Gurbetçiler, gelirlerinin yaklaşık %30’unu yalnızca kiraya harcamayı bekleyebilirler.

İsveç’te serbest meslek sahibi olarak çalışmak kolaydır, ancak yabancıların işlerini zaten kurmuş olmaları ve geçerli bir gelir kanıtı sağlamaları gerekecektir. Benzer şekilde, yerleşik olmayan herkesin bir İsveç sosyal güvenlik numarası almak için kaydolması mümkündür, ancak AB/AEA üyesi olmayan vatandaşların öncelikle bir İsveç oturma kartına ihtiyacı olacaktır.

İsveç İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çalışma izni başvurusunun en hızlı ve kolay yolu, internet üzerinden başvuru yapmaktır. İsveç’te bir iş başvurusunda bulunurken, göze çarpmak zorunludur. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri İsveççe öğrenmektir. Ülkedeki birçok pozisyon İsveççede akıcılık gerektirir. Gerekmeyenler bile en azından temel beceriler gerektirebilir. Bunun istisnası, çoğu başkent Stockholm’de bulunan büyük çok uluslu şirketlerdir. Diğer İsveç şehirlerinden birine taşınmayı planlıyorsanız, İsveççe dersleri ayarlamanıza yardımcı olması için Dil okullarıyla ile iletişime geçmek akıllıca olacaktır.

Çalışma izni oldukça önemli, başvuraların büyük bir kısmı çalışma izni başvuruları İsveç Göçmenlik Ajansı’nın internet sitesinden yapmaktadırlar. İnternetten başvuru yaptıysanız, çalışma izni başvurunuz onaylandıysa ve vizeye ihtiyacınız yoksa (yeşil pasaport, hizmet pasaportu veya geçerli bir Schengen vizesi sahibiyseniz), İsveç Büyükelçiliği’ni/Başkonsolosluğu’nu ziyaret etmenize gerek yoktur. Nasıl başvuru yaptığınıza bakılmaksızın, çalışma izninizin siz İsveç’e gitmeden önce çıkmış olması gerekmektedir.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler

İş sözleşmesi: Çalışma izni alabilmek için İsveç’te bir iş sahibi olmanız gerekir. Başvurunuza eklemeniz gereken bir iş sözleşmeniz olmalıdır. İşvereniniz, iş sözleşmesinin imzalanmasından en az on gün önce İsveç ve AB/AEA ve İsviçre’de iş ilanını vermiş olmalıdır.

İşveren başvuruyu başlatır: İsveç’teki işvereniniz, istihdam hakkında bilgi vererek çalışma izni başvurusunu başlatır. İşvereninizin adınız, doğum tarihiniz, vatandaşlığınız, eğitiminiz ve e-posta adresiniz hakkında bilgiye ihtiyacı var. Başvurunuzla ilgili bir karar alana kadar işvereninize verdiğiniz e-posta adresine erişiminiz olması önemlidir. İsveç Göçmen Bürosu, başvuru süresi boyunca sizinle iletişim kurmak için bu e-posta adresini kullanacaktır.

E-posta alırsınız: İşvereniniz istihdam hakkında bilgi verdiğinde, çalışma iznine nasıl başvurulacağı hakkında bilgi içeren bir e-posta alacaksınız. Uygulamada kendiniz hakkında bilgi veriyorsunuz. İstihdamla ilgili sağlanan bilgilerdeki istihdam koşullarınızla ilgili bilgilerin, sizin ve işvereninizin üzerinde anlaştığınız bilgilerle uyumlu olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Aileniz sizinle birlikte İsveç’e geliyorsa, aynı zamanda onlar için de izin başvurusunda bulunursunuz. Aileniz sizinle birlikte İsveç’e geliyorsa, bir bakım gereksinimine tabisiniz.

Belgeler: Belgeler taranacak veya fotoğraflanacak ve başvurunuzla birlikte gönderilecektir. İş sözleşmeniz, pasaportunuzda kişisel bilgilerinizi, fotoğrafınızı, imzanızı, pasaport numaranızı, pasaportun verildiği ülkeyi, pasaportun geçerlilik süresini, kimlik sayfasındaki barkodu ve ülkeniz dışındaki ülkelerde yaşama izninizin olup olmadığını gösteren sayfaların kopyaları Pasaportunuzun süresi dolmak üzereyse, uzatmalısınız çünkü pasaportunuzun geçerliliğinden daha uzun süre izin alamazsınız. Çalışma izninin uzatılması için başvuruyorsanız, başvurunuza ek belgeler eklemeniz gerekecektir.

Başvurunuzu ücretini ödeyin ve gönderin: Çoğu durumda bir ücret ödemeniz gerekir. Visa veya Mastercard kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Ücret ödendiğinde başvurunuzu yaparsınız. Siz ve işvereniniz, başvurunuzun gönderildiğini onaylayan bir e-posta alacaksınız. Göçmen Bürosu daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsa sizinle iletişime geçecektir.

Göçmen Bürosu başvuruyu işler: İsveç Göçmen Bürosu’nun başvurunuzla ilgili karar vermesi için tüm detayların doldurulması ve gerekli tüm belgelerin eklenmesi gerekmektedir. Bu, gerekli tüm bilgilerin baştan dahil edilmesi durumunda, bilgilerin sonradan eklenmesine göre işlem süresinin daha kısa olacağı anlamına gelir. Gerekli tüm bilgi ve belgeleri eklemiş olsanız bile, Göçmen Bürosunun bazı durumlarda başvurunuzu daha fazla incelemesi gerekebileceğini unutmayın.

Oturma izni kartı için gerekli bilgiler: Üç aydan fazla bir süre için izin verilirse, oturma izni kartı alırsınız. Kart, İsveç’te oturma izniniz olduğunu kanıtlar ve parmak izleriniz ve fotoğrafınız gibi bilgileri içerir.

Kararın alınması: Online başvuru yapmazsanız Çevrimiçi başvuru yapamıyorsanız, İsveç çalışma izni başvurusu için yaşadığınız ülkedeki bir İsveç büyükelçiliğine veya başkonsolosluğuna giderek başvuru formu doldurarak, eklemeniz gereken belgeleri verebilirsiniz.

İsveç’te İngilizce konuşulan işler bulmak mümkünse, işverenler neden hala biraz İsveççe bilgisi olan veya öğrenmeye istekli adayları tercih ediyor? Bunun nedeni, İsveç kültürünün toplumsal çabalara güçlü bir şekilde inanmasıdır ve işverenler, meslektaşları ile kolayca sohbet edip sosyalleşebilen adayları tercih edecektir.

İsveç’te Çalışma Gereksinimleri

İsveçli bir şirket, yerli bir İsveçliye neden bir gurbetçi tuttuklarını savunmak zorunda kalacağından, İsveç’e taşınmak isteyenlerin en az bir üniversite diplomasına sahip olmaları gerekir. Çalışma vizesine hak kazanmak için bu derecenin ülkenizin konsolosluğu tarafından doğrulanması gerekecektir. Birkaç yıllık iş tecrübesine sahip olmak da faydalıdır, ancak bir gereklilik değildir. İsveç’te ayrıca, kendi işe alma gereksinimleriyle birlikte gelen, düzenlenmiş mesleklerin bir listesi vardır. Örneğin, bir öğretmenseniz ve yabancı öğretmenlik sertifikasına sahipseniz, bu belgeyi kendi ülkenizdeki İsveç Büyükelçiliği tarafından doğrulatmanız gerekecektir.

İsveç’te İş Bulmak İçin İpuçları

İsveç’te yabancıların iş fırsatları bulmak için kullanılabilecekleri birçok çevrimiçi site var. Bir iş ilanı İsveççe ise, özgeçmişinizi ve ön yazınızı İsveççe olarak da göndermeyi mutlaka düşünmelisiniz.

İsveç’teki pozisyonlar için en iyi iş arama siteleri:

  • Indeed.com
  • Metro Jobb
  • Jobup.ch
  • Jobscout24.ch
  • Jobwinner.ch
  • Stepstone.ch
  • Jobs.ch
  • Facebook gurupları

İsveç’te İş Başvurusu İçin Cv Hazırlama İpuçları

Sadece İngilizce konuşulan işlere başvuruyor olsanız bile, özgeçmişinizin İsveççe versiyonunun olması iyi bir fikirdir, çünkü bazı şirketlerin pozisyon için İsveççe gerekli olmasa bile bunu istediği bilinmektedir. Kendiniz ve nitelikleriniz hakkında İsveççe kısa, iyi yazılmış bir giriş yapmak da iyi bir fikirdir.İsveç özgeçmişleri, çoğu batı ülkesinde yaygın olan geleneksel formatı takip eder: eğitim ve profesyonel geçmişinizin yanı sıra ilgili onur, gönüllü veya ders dışı etkinlikleri listeleyen kısa açıklamalar. CV’ler en fazla iki sayfa uzunluğunda veya bir sayfa ön ve arka olmalıdır.

Batılı gurbetçileri şaşırtabilecek tek şart, profesyonel bir vesikalık fotoğrafın dahil edilmesidir. Bu, özgeçmişinizin sağ üst köşesine eklenen vesikalık fotoğraf olmalıdır. Fotoğraf zorunlu olmamakla birlikte, hariç tutmak sizi bir yabancı olarak ayırabilir. İsveç kültürü çok gayri resmidir. İnsanlar birbirlerine hitap ederken nadiren Ünvan veya Bay/Bayan ifadelerini kullanırlar. Bu nedenle, kapak mektubunuz kibar ama gayri resmi olmalıdır. Alıcının adını kullanın ve “merhaba” deyin.

Ön yazının geri kalanı, başvurduğunuz iş için neden en uygun olduğunuzu ana hatlarıyla belirten olağan formatı izleyecektir. İsveç’te yeniyseniz veya henüz İsveççe bilmiyorsanız, bunu mektupta belirttiğinizden ve İsveç yaşam tarzına kendinizi kaptırmanın heyecanının yanı sıra öğrenmeye istekli olduğunuzu ilettiğinizden emin olun.

Yabancılar için İsveç’te İş Olanakları

İsveç her yıl bir iş sıkıntısı listesi yayınlıyor. Bu işler genellikle mühendislik, öğretim ve BT endüstrisi gibi vasıflı işçi pozisyonlarındadır. İsveç’e taşınmakla ilgilenen gurbetçiler, mesleklerinin listelenip listelenmediğini görmek için listeye başvurmalıdır. Bu listedeki işlere genellikle o kadar ihtiyaç duyulur ki, gurbetçilerin başvurmak için İsveççe yeterli becerilere bile ihtiyaçları yoktur.

İsveç’te En çok Aranan Meslekler

  • Eczacı
  • Kıdemli öğretmen
  • İnşaat, makine ve elektrik mühendisleri
  • Kimyager
  • Meslek öğretmenleri
  • Yazılım ve sistem geliştiricileri
  • Diş hekimleri, doktorlar ve hemşireler
  • Üniversite profesörleri

İsveç İş Başvurusu Mülakat İpuçları

İsveç iş başvurusu, İsveç gayri resmi bir kültürü teşvik etse de, iş görüşmeleri son derece formalite ile ele alınmalıdır. Görüşme yaptığınız ofisteki kişiler kot pantolon ve tişört giyerken, görüşmeye gelen gurbetçilerin iş kıyafetleri giymeleri gerekir: erkekler ve kadınlar için takım elbise gereklidir. İsveç’te işe geç gelmek yada çok erken gelmek kabalık olarak kabul edilir, bu nedenle sadece beş ila on dakika erken varmayı hedefleyin. Özgeçmişinizin bir kopyası, ön yazı ve gerekli olabileceğini düşündüğünüz ekstra belgelerle iyi hazırlanmanız da iyi bir fikirdir.

Sosyal Ağ İpuçları (İş bulma şansınızı artırın)

İsveç’te ağ oluşturma, genellikle özgeçmişinizi göndermenin yanısıra daha garantili bir yoldur. İsveç Girişim Konfederasyonu tarafından yapılan bir ankete göre, İsveç’teki on iş pozisyonundan altısı genellikle gayri resmi ağlardan sorumludur. Expat networking grubu InterNations’a katılmak, İsveç’te çalışan diğer yabancılarla tanışmanın en iyi yollarından biridir.

İsveç Asgari Ücret ve Ortalama Maaş

İsveç, Avrupa’da belirli bir asgari ücreti olmayan birkaç ülkeden biridir. Ancak, bunun sizi caydırmasına izin vermeyin. İsveç’te ortalama maaş aylık 46.000 SEK (4.700 USD) civarındadır. Asgari maaş ayda 6.400 SEK (660 USD) ve maksimum 210.300 SEK (21.600 USD) civarındadır. Saatlik bir hizmet sektöründe çalışan biri, saatte yaklaşık 100–110 SEK (10 USD) kazanmayı bekleyebilir, bu da yaklaşık 143,000 SEK (14,700 USD) yıllık ortalama maaşa eşittir.

İsveç’te İyi Bir Maaş Nedir?

İsveç’te maaşlar yüksek olma eğilimindedir çünkü yaşam maliyeti yüksektir, ancak bunlar Avrupa’daki en yüksek miktarlar değildir. İsveç’e taşınan gurbetçiler, rahat yaşamak için yeterli para kazanmayı bekleyebilir, ancak büyük miktarda tasarruf edemeyebilirsiniz. İsveç’in en pahalı şehri olan Stockholm’ün merkezinde yaşayan dört kişilik bir aile, ayda yaklaşık 23.000 SEK (2.400 USD) maaşla rahatça yaşayabilir. Aynı şehirdeki tek bir göçmen için aylık 12.800 SEK (1.300 USD) iyi bir maaş olacaktır. İkinci en pahalı şehir olan Göteborg’da, dört kişilik bir aile 19.200 SEK (2.000 USD) getirmeli ve tek bir kişi yaklaşık 10.420 SEK (1.100 USD) isteyecektir.

En Çok Talep Edilen İşler ve Maaşları

Programlama ve IT işleri İsveç’te özellikle yüksek talep görmektedir ve çoğu pozisyon yüksek düzeyde İsveççe gerektirmez. Daha önce belirtildiği gibi, İsveç yıllık bir iş sıkıntısı raporu hazırlar. İsveç’e taşınmak isteyen gurbetçiler, herhangi bir pozisyon için uygun olup olmadıklarını görmek için listeye bakmalıdır, çünkü bu, rekabetçi iş piyasasında kendinizi ayırmanın en iyi yollarından biri olacaktır.

İsveç’teki Diğer Popüler İşlerin Ortalama Aylık Maaşları

  • Öğretmen 30.000–37.000 3.100–3.800 USD
  • Hemşire 37.000 3.800USD
  • Yazılım Mühendisi 38.000 3.900USD
  • Mimar 39.900 4.100USD

İsveç’te Serbest Meslek

İsveç’te serbest meslek sahibi olmanın temel şartı oturma izni almaktır. Özel izin, “serbest meslek sahipleri için İsveç oturma izni” dir. Diğer izinlerden farklı olarak, serbest çalışma izninin alınması yaklaşık bir yıl sürebilir, ancak daha sonra iki yıl geçerlidir. Serbest meslek sahibi olmak için vize gereklilikleri hakkında daha fazla bilgi almanız gerekir.

İsveç’te Serbest Çalışan Olarak İş Bulma

İsveç iş başvurusu yaparak İsveç’te serbest çalışma bulmanın iki ideal yolu vardır: çevrimiçi ve ağ oluşturma. İsveç oldukça teknik bir toplumdur ve İsveç toplumu hakkında bilmeniz gereken hemen hemen her şeyi çevrimiçi olarak bulabilirsiniz. Bu nedenle, serbest çalışanlar iş bulmak için iş ve ağ sitelerini araştırmak isteyebilirler. İsveç hükümeti tarafından kurulan böyle bir web sitesi, İsveç’teki her bölgeye özgü serbest meslek bilgilerini bile içerir.

İsveç kültürü, birleşik bir grup olarak çalışmaya güçlü bir şekilde inanmaktadır. Bu zihniyet kendi hesabına çalışanlara kadar uzanır. İşinizi kurduktan sonra, İsveç İş ve Toplum Vakfı’nın yerel şubenizle iletişime geçmeyi deneyin. Bu vakıf sadece yeni işletmelere tavsiye vermekle kalmıyor, aynı zamanda serbest çalışanların diğer şirketlerle bağlantı kurmasına yardımcı olan etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

İsveç’te En İyi Serbest Meslek Sahibi İşler

IT alanında uzmanlaşmış serbest meslek sahibi gurbetçiler, İsveç’te iş bulma konusunda en iyi şansa sahip olabilir. Serbest meslek sahibi gurbetçilerin iş bulabileceği diğer alanlar şunlardır:

  • Moda ve tasarım
  • Editörlük
  • Oyun geliştirme

Danimarka İş İlanları İş Başvurusu ve Personel Alımı

Almanyada Türk İş İlanları Almanya da Türk İşçi Arayanlar

Fransa İş İlanları İş Başvurusu ve Personel Alımı

En İyi Yurtdışı İş Bulma Siteleri

Yurtdışı İşçi Alımı Yapan Ülkeler Yurtdışı İşçi Arayan Ülkeler

İrlanda İş İlanları İş İmkanları ve İrlanda İş Başvurusu

İsveç İş ilanları İşçi alımı ve İş İmkanları Nelerdir?


Konu hakkındaki Soru, Öneri ve Görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Güncel Personel, Memur ve İşçi alımı haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza ulaşmak için TIKLAYIN!

ALAKALI YAZILAR


1 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir