Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Maliyeti Nedir?

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs Şirketi Kuruluş Maliyeti Nedir?

İş dünyasına adım atmak istiyorsunuz, sizde artık şirket kurmaya karar verdiniz. Şahıs şirketi nedir? Şahıs şirketi Nasıl Kurulur? Şahıs şirketi Hangi Vergileri Öder? Şahıs şirketi Kuruluş Maliyeti Nedir? Şahıs firması kurmak için hangi evraklara ihtiyacımız var? Şahıs şirketi kurmak ücretli mi? Şahıs şirketi ne kadara mal olur?

Kendine ait bir şirket kurmayı hedefleyenler, şirket türleri konusunda bilgi almak isteyenler ilk başlangıç olarak şahıs şirketleri, türleridir. Konu hakkında net  bilgi sahibi olmadan şirket kurmak doğru hareket edebilmenizi oldukça zorlaştırır. Şahıs şirketi ve türlerini araştırmalı, şirket kurmak istediğinizde nasıl bir maliyet tablosu ile karşılaşacağınızı bilmeniz sizin için faydalı olacaktır.

 Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Yapılan işlerin karşılığı olarak sürekli ödeme alınan durumlarda  fatura kesme zorunluluğu oluşur. Kazancın sürekli olduğu ve fatura kesmenin zorunlu hale geldiğinde kolay ve düşük maliyetli olan şahıs şirketi kurmak ilk akla gelenlerden biridir. Birey olarak kurabileceğiniz ve ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu şirketlere Şahıs Şirketi denir. Belirli sayıdaki kişilerin ortak ekonomik çıkarlar ile kurdukları ve aldıkları sorumlulukların kişisel olarak kabul edildiği ortaklıklara şahıs şirketi adı verilir. Şahıs şirketlerinde ortaklardan biri kendi ortaklık payını devretmek ya da satmak isterse diğer tüm ortakların buna onay vermeleri gerekir. Ortaklık devri aşaması kolay ilerleyen bir süreç değildir. Onay verilmeyen durumlarda kişi kendi payını satamaz ya da devredemez. Bu şirket türünde ortaklar gerçek kişilerdir ve şirkete ait borçlardan tüm mal varlıkları ile sorumlu olurlar. Gelelim Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur? sorusuna.

 Şahıs Şirketinin Tüzel Kişiliği Var mıdır?

Öncelikle, gerekli belgeleri hazırlamanız ve ilgili kurumlar ile paylaşmanız gerekir. Şahıs şirketlerinin tüzel kişiliği olabilir. Burada öncelikle hangi tür şahıs şirketi olduğuna bakılmalıdır. Eğer şirket türü komandit ise ortaklarından biri tüzel kişiliğe sahip olabilir. Şirket türü adi şirket ise sahibinden bağımsız olamaz. Yani, gerçek bir kişi ile kurulması gerekir.

İmza sirküleri, imza tescil beyannamesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgâh bilgileri alınır.
Şirket tescili yapılır.
Vergi hesap numarasının alınması için başvuru yapılır.
Defterler alınıp tasdik ettirilir.
Yoklama tutanağı düzenlenir.
Vergi hesap numarası alınır.
Yazar kasa levhası ve vergi levhası alınır.
Fatura irsaliye ve gider pusulası belgeleri basılır.
Sicil gazetesi ilanı yapılır.
İlgili odaya kayıt yaptırılır.
İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınır, hafta tatili ruhsatı, hafta sonu ve bayramlarda çalışacaklar için yıllık olarak alınır.
SGK işlemleri yapılır.
Bağ-Kur işlemleri yapılır.
Gereken belgeleri sizde hazırlayıp bağlı olduğunuz vergi dairesine götürebilirsiniz. Yada süreçte muhasebecinize ya da mali müşavire vekalet de verebilirsiniz.

Sadece 2 günde şirket açılma işleriniz tamamlanır. Vergi dairesinin yoklama sürecinden geçmeniz gerekecektir. Takiben vergi levhanızı alabilirsiniz. Ardından fatura irsaliye, gider pusulası belgelerinizi alabilir, e-imza ve e-fatura başvuruları yapabilirsiniz. Sicil gazetesine ilan verilip ilgili ticaret odasına kayıt yaptırılmalıdır. SGK ve Bağ-Kur başvurularıda ardından  yapılır.

Şahıs Şirketi Kurmanın Ortalama Maliyeti Nedir?

Şirket kurmak için yapılan masraflar göz önünde tutulduğunda şahıs şirketleri maliyeti en uygun şirket türleri arasına girer. Şahıs şirketi kurma maliyetleri yıllara göre farklılık gösterebilmektedir. Maliyet hesabı çıkarmak zor olsa da ortalama maliyetler şu şekilde düşünülebilir:
İmza beyannamesi için: 150 TL
Şirket kuruluş servis bedeli: 350 TL
Damga vergileri: 80 TL
Muhasebeci vekalet bedeli: 300 TL
Fiyatlar ortalama olarak alınmıştır değişiklik gösterebilir muhasebecinizden gerçek fiyatlara ulaşabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Hangi Vergileri Öder?

Şahıs firmaları mükellef niteliği taşırlar. Kanunda belirlenen aralıklarla beyannameler vererek vergi ödemek zorundadırlar.
-Damga Vergisi
-Stopaj Vergisi
-Katma Değer Vergisi
-Geçici Vergi
-Gelir Vergisi

Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Kurulum süresi hızlıdır ve gerekli evraklar azdır.
Tüm yetkiler şirket kurucusunda olacağından, karar süreçleri hızlı ilerler.
Mali müşavir ve muhasebe ücretleri  düşüktür.
Kuruluş masrafları azdır.
Şirketin geliriyle orantılı kademeli vergi sistemi vardır.
Şahıs şirketleri 2 gün gibi kısa bir sürede kurulduğu gibi 1 gün içerisinde de kapatılabilir.
Şahıs şirketleri, az ortaklı da kurulabilir ve ortakların hepsi gerçek kişilerdir. Ortaklardan biri şirketten ayrılmak istediğinde, diğer ortakların onayın gereklidir. Şirket borçlarından tüm ortaklar sorumludur. Özellikle işleriniz planladığınız gibi gitmediğinde şirketinizin tehlikeye girmemesi açısından avantajlıdır.

Şahıs Şirketi Kurmanın Dezavantajları Nelerdir?

Şahıs şirketlerinde gelir arttıkça vergi oranı da artar, vergi oranı %40’lara kadar çıkabilmektedir.
Farklı şirketlerin gelir hacimleri daha yüksek olduğundan bankaların gözünde itibarları şahıs şirketlerine göre daha yüksektir.

Şahıs Şirketi Sahipleri e ticaret Yapabilir mi?

Bankacılık ve borsa alanı haricinde tüm sektörlerde faaliyet gösterebilir. e ticaret için şirket kurmak isteyenler,  şahıs firması kurabilirler. Bankalara başvuruda bulunarak sanal pos alabilir ve kredi kartı ile de satış yapabilirsiniz.

Şahıs Şirketinde Ofis İhtiyacı Var Mı?

Şahıs şirketinde ofis ihtiyacınız yoktur fakat bir adres gösterme zorunluluğu vardır. Evinizi şahıs şirketinde ofis olarak  gösterme imkanınız bulunmaktadır.

Oto Ekspertiz Açmak | En Kazançlı İş Fikirleri

Psikoteknik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Önyazı Nedir, Nasıl Yazılır?

İha Pilotu Nedir? Drone Pilotu Nedir? Nasıl Olunur??


Konu hakkındaki Soru, Öneri ve Görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Güncel Personel, Memur ve İşçi alımı haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza ulaşmak için TIKLAYIN!

ALAKALI YAZILAR


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir